Mitä tytöt tahtoo?

Meillä kaikilla on biologinen sukupuoli. Siitä saa ja  mun mielestä pitää puhua. Me ollaan puhuttu tytöille vauvasta asti, että on olemassa tyttöjä ja poikia. Me ei olla kuitenkaan  erityisesti korostettu sukupuolen merkitystä ja puhutaan myös, että on olemassa muun sukupuolisiakin ja kaikki ovat samanarvoisia ihmisiä.

Sukupuolesta huolimatta yksilöiden väliset kehityserot ovat usein suuremmat kuin tyttöjen ja poikien väliset kehityserot. Tyttöjen keskimääräinen kehittyminen voidaan sanoa olevan hieman poikia nopeampaa. Kehitykseen liittyen on myös tutkittu, että poikia kehutaan enemmän heidän osaamisensa ja onnistumisen perusteella kun taas tyttöjä kehutaan heidän kiltteydestä ja hyvästä käytöksestä. Kannustus ja kehuminen vaikuttaa lapsen itsetunnun ja itseluottamuksen kehittymiseen. Me halutaan luoda tytöille vahva itseluottamus ja usko omaan osaamiseen sekä rohkeutta kertoa mielipiteensä, joten yritämme kannustaa tyttöjä erityisesti heidän osaamisen ja onnistumisten perusteella.


Mitä tytöt haluaa?
Vaikka minulla on kaksi siskoa, en oikein osaa sanoa, mitä tytöt haluavat. En toisaalta pidä olennaisena ajatella, että tyttöjen (ja poikien) pitäisi tehdä jotain tiettyjä juttuja. Meillä tytöt ovat saaneet ja saavat leikkiä millä haluavat ja mitä haluavat. On ollut mahtavaa huomata erilaisia ja samoja piirteitä tytöissä. M on pienestä pitäen tykännyt pinkistä ja punaisesta. Joskin olen huomannut, miten paljon yhteiskunta ja elinympäristö vaikuttavat lasten kehitykseen esim. lelukauppojen ja vaatteiden olettamuksien kautta. Huolimatta siitä, että opetamme lapsille ettei ole olemassa tyttöjen tai poikien värejä, toteaa M monesti, että ei halua sinistä koska se on poikien väri.

Värit eivät ole ainoa asia mihin elinympäristö vaikuttaa jatkuvasti vaan M on selkeästi hakeutunut enemmän prinsessa ja barbileikkeihin jo pienestä pitäen. En tiedä mistä se johtuu mutta K on sen sijaan digannut autoista ja eläimistä. Toki hän on vielä nuorempi eikä vielä samalla tavalla käsittele leikkejä tai värejä mutta on kuitenkin hiukan avoimempi niiden suhteen. Tähän vaikuttaa tietenkin myös isosiskonsa tekemät valinnat ja esimerkki. Vaikka yritämme kannustaa lapsia leikkimään monipuolisesti, on lempileikit melko stereotyyppiset.



Omat arvoni ja asenteeni ovat monella muotoa kokeneet uusiutumista viimeisen vuoden aikana. On hämmentävää huomata omassa toiminnassa ja käytöksessä puolia (hyviä ja huonoja), joiden vaikutus lapsiin on välitön. Valitettavasti tuntuu siltä, että minäkin olen monessa asiassa jäljessä verrattuna nykyajan käsityksiin kasvatuksesta ja esimerkiksi teknologian vaikutuksista lapsiin. Opin kuitenkin koko ajan mutta on pelottavaa ajatella, että kasvattajana vaikutukseni lapsiini näkyy vasta vuosien päästä enkä pysty siten kuin toivomaan, että suhtautumiseni lapsiini ja kasvatukseen riittävät antamaan heille hyvät eväät elämään. Etenkin kun maailma ei vielä ole kovin tasa-arvoinen sukupuolen ja monen muun asian suhteen.




Kun K:lta kysyy oletko tyttö vai poika, vastaa hän poika. Kyselyn luotettavuudesta täytyy kuitenkin mainita, että kysyttäessä oletko ihminen vai hauva, vastauksena on hauva. Vastauksella ei ole vielä mitään merkitystä mutta haluan antaa heille hyvissä ajoin ymmärrystä asenteista ja ihmisistä sekä toivoa heidän hyväksyvänsä itsensä sellaisena kuin itsensä kokevat.






Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Kannattiko vuoden määräaikainen vapaa?

Sapattivapaa vai ura?

Viikko hoitovapaalla