"Äiti on parempi kuin isi"


Jo aamupalalla monesti huomaa, miten päivä tulee menemään. Meillä lapset ovat ihailtavan vilpittömiä ja näyttävät tunnetilansa suoraan. Kun kahden kuukauden kotonaolon jälkeen M kutsuu vieläkin spontaanisti isää äidiksi, ymmärtää miten syvän suhteen hän on äitiinsä ehtinyt muodostaa viimeisen vuoden aikana. Samanlaisen kiintymyksen minäkin haluan. M (3,5v) tuntuu kokevan enemmän kaipuuta äidistä kuin K ja se näkyy kun koko perhe on koossa. Isi ei saa tehdä mitään saatikka edes katsoa.

"Äiti on parempi kuin isi", "äiti on kivempi kuin isi", "isi ei oo yhtään kiva".

Isänä pyydän lapsia tekemään asioita ja kannustan opettelemaan uutta. Kun M heittäytyy tilaan, jolloin isi on tyhmä eikä saa tehdä mitään, lasken monesti kymmeneen. Sen jälkeen lasken uudelleen kymmeneen ja joskus vielä kerran tai kaksi kymmeneen. Hetken hengähtämisen jälkeen alkaa neuvottelu ja suostuttelu. Monesti sanotaan että ihmismieli on ihmeellinen. Lapsen kanssa sen huomaa parhaiten. Mieli saattaa muuttua sekunnissa kun löytää jonkun kivan, innostavan tai uuden asian. Jos asia ylittää riittävän motivaatiotason tai on riittävä kannustin, niin lopputulos on usein onnistunut esimerkiksi hampaat on pesty. Yksinkertaista kun siihen tottuu.

Omantunnontuskaa tulee koettua aika ajoin. Joskus hermot menee vaikka pitäisi vaan pysyä rauhallisena. Opettelen siis itsekin. Uskon kasvattamiseen, jossa lapsia huomioidaan, halataan ja kehutaan. Se ei loppujen lopuksi vaadi paljoa vaan lähinnä omaa halua antaa lapsilleen sen, mitä he kaipaavat. Joskus kysyn, mitä voisin tehdä, jotta M "tykkäisi" isistä. Vastaus on selvääkin selvempi.

"Voisit kutittaa välillä niin isi on sitten kivempi."

Päivän jälkeen on muodostunut tapa käydä katsomassa molempia tyttöjä kun he nukkuvat. Lapset ovat hauraimmillaan nukkuessa. Hetki antaa aina pienen ajatuksen siitä, kuinka tärkeää on pysyä rauhallisena tilanteissa, joissa pinna tuntuu kiristyvän. He kuitenkin ymmärtävät tästä maailmasta vasta "hauvan" tai karkkipäivän. Ymmärrys toki kehittyy joka päivä.



Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Kannattiko vuoden määräaikainen vapaa?

Sapattivapaa vai ura?

Viikko hoitovapaalla